Skip to content

Ohjelma ja aikataulut

SciFest 2024 on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Ohjelma järjestetään pääasiassa Educalla Itä-Suomen yliopiston kampuksella (Tulliportinkatu 1, 80130 Joensuu). SciFestiin on koko tapahtuman ajan vapaa pääsy!

  • Torstai 23.5: Työpajat avoinna klo 9-15
  • Perjantai 24.5: Työpajat avoinna klo 9-15
  • Lauantai 25.5: Työpajat avoinna klo 10-15

Työpajat

Ennakkoon varattavien pajapaikkojen varaukset SciFestin lukujärjestyksestä!

Ekoaseammunta

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Tule kokeilemaan ekoaseammuntaa. Työpaja on non-stop työpaja, joten voit käydä kokeilemassa laserasetta niin usein kuin haluat. Laserase on turvallinen käyttää.
Järjestäjä: PREIN (Fotoniikan lippulaiva) ja UEF

ev3 sumo robotti

PERJANTAI NONSTOP

Pajassa toteutetaan sumo ev3 ohjelmointi ja ohjelmoinnen jälkeen sumo ottelu.
Järjestäjä: Itä suomen yliopiston harjoittelukoulu.

Hands-On with Robots: Fun, Learning, and Races!

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Come join the UEF Robotics Club Workshop at SciFest! You'll see cool robots in action, like our Color-based Object Sorting Robot that sorts things by color, and our Drawing Robot that can write your name and draw pictures. You can build and program your own robots with LEGO and race them! This workshop is fun and exciting for all ages. Don’t miss out on the chance to play with robots and learn new things! Tule mukaan UEF:n robotiikkakerhon työpajaan SciFestiin! Näet siistejä robotteja toiminnassa, kuten robotin joka lajittelee esineitä värien mukaan, ja piirustusrobotin, joka osaa kirjoittaa nimesi ja piirtää kuvia. Voit rakentaa ja ohjelmoida omia robottisi LEGO:lla ja ajaa niillä kilpaa! Tämä työpaja on hauska ja jännittävä kaiken ikäisille. Työpajan kielenä on pääasiassa englanti.
Järjestäjä: UEF Robotics Club

Karelicsin robotit

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Karelics on robotiikka-ohjelmistokehitysyritys, jonka erikoisosaamista on robotiikka ja automaatio rakennustyömaa-ympäristössä. Yritys tarjoaa rakennusteollisuuden roboteille ohjelmistoa, jolla tehdään niistä älykkäämpiä ja autonomisia. Me Karelicsilla uskomme, että robotit ovat todellisia kilpailutekijöitä rakennustyömailla ja että ne muokkaavat rakennustyön tulevaisuutta! SciFest on loistava paikka oppia, kehittyä ja kokea. Tällä kertaa pajallamme on uusia rakennustyömaan robotteja joita voit tutkia ja ohjata itse, joko simulaatiossa tai oikeassa elämässä. Meillä voit lisäksi osallistua robotin ohjaus -kilpailuun. Jos robotiikka kiinnostaa sinua tai sinulla on nuori, joka on innokas oppimaan uusia asioita, tule tapaamaan meitä!
Järjestäjä: Karelics oy

Kevätpaja

PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

ENO-verkkokoulun kevätpajassa puuhastellaan keväisten aiheiden parissa: istutamme auringonkukan itsetaiteltuihin origami taimipotteihin sekä teemme kevätsääseurantaa bingon ja digitaalisen pelin avulla. Pisteellä esittäytyy myös Itävä - Pohjois-Karjalan ympäristökasvattajien verkosto sekä Taitamon Materiaalitukkupalvelu.
Järjestäjä: ENO-verkkokoulu

Kitsat satelliitti ja satelliittikuvat

PERJANTAI NONSTOP

Työpajassa pääsee tutustumaan siihen, mitä oikeankokoinen pienoissatelliitti pitää sisällään. Lisäksi näet erilaisia kuvia, joita satelliittien avulla voidaan kuvata.
Järjestäjä: ESERO Finland / Tiedekeskus Heureka

Lego Spike Essential

TORSTAI NONSTOP

Pajassa osallistujat pääsevät kokeilemaan Lego Spike Essential -legosarjaa ja sitä kautta harjoittelemaan legoilla rakentelua ja koodausta.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun 1-2.lk. digikerho

Light Night -pakopeli

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI VARAA TÄSTÄ

Light Night -pakopeli on alakoulun 6. luokan oppilaille ja yläkoululaisille suunnattu fysiikan valoaiheinen pakopeli, jossa oppilaat voivat ryhmässä ratkoa fotoniikan tehtäviä. Pakopeli sopii myös perheenä pelattavaksi, kunhan ryhmässä on tällöin vähintään yksi aikuinen.
Järjestäjä: PREIN (Fotoniikan lippulaiva) ja UEF

Matata Lab

TORSTAI NONSTOP

Koodauksen harjoittelu Matata Bottieja hyödyntämällä.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun 1-2.lk. digikerho

micro:bit

PERJANTAI VARAA TÄSTÄ

Tutustutaan rakenteluun ja värkkäilyyn micro:bit -välineiden avulla.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu

Paja yhteistyörobottien kanssa

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Tila, jossa jokainen voi tutustua siihen, mitä ovat kollaboratiiviset robotit. Pajassa on tarkoitus esitellä yksi UR-robotti ja yksi ABB-robotti. Suunnitellaan valmistettavaksi useita perusohjelmia kollaboratiivisten robottien kykyjen esittelyyn, sekä kevyt ohjelma robotin ohjelmointiin ja käyttöön.
Järjestäjä: Viktor Solianoi (Käpylehmänen hy)

Rakenna oma led-valo

TORSTAI VARAA TÄSTÄ

Pajassa rakennetaan askartelumateriaaleja avuksi käyttäen oma yksinkertainen led-valo. Oppilaiden pitämä paja.
Järjestäjä: Itä-Suomen koulu

Robotti-kahvila

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Pajaan voi tulla seuraamaan yhteistyörobotin ohjelmaa, joka hoitaa kahvinkeittimen käyttöä ja tarjoaa kahvia. Halutessaan voi ostaa kahvia itse.
Järjestäjä: Viktor Solianoi (Käpylehmänen hy)

Seikkailu somekoneessa

TORSTAI PERJANTAI VARAA TÄSTÄ

Heinävaaran 8.-luokkalaisten sekä Itä-Suomen yliopiston Generation AI -hankkeen pitämässä pajassa pääset tutustumaan somekoneeseen. Somekone on helppo ja hauska Instagram-tyylinen, opetuksellinen sovellus, jonka avulla voi turvallisesti kokeilla, millä tavoin sosiaalisen median algoritmit meitä valvovat, millaista niiden keräämä data on, ja miksi niiden tarjoama sisältö on niin koukuttavaa.
Järjestäjä: Heinävaaran koulu sekä Itä-Suomen yliopiston Generation AI -hanke

Sm4rt LOC -pakohuonepeli

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI VARAA TÄSTÄ

Saatteko ratkaistua kaikki arvoitukset ja pääsettekö pakenemaan lukitusta huoneesta puolessa tunnissa? Sm4rt LOC -pakohuonepelissä pääset testaamaan ongelmanratkaisutaitojasi ja haastamaan itseäsi! Työpajaan osallistutaan 4-6 hengen ryhmissä. Ryhmä päästetään huoneeseen, josta löytyy erilaisia arvoituksia. Ratkaistuaan arvoituksen, osallistujat saavat koodin, joka syötetään lukkoon. Sitten siirrytään seuraavan arvoituksen ja lukon kimppuun. Osallistujien tulee tehdä yhteistyötä, jotta he saavat kaikki arvoitukset ratkottua ja pääsevät lopulta ulos huoneesta avaamalla viimeisen lukon huoneen ovessa.
Järjestäjä: Joensuun Tiedeseura ry

Sumorobotteja Legoista

TORSTAI NONSTOP

Oppilasvetoinen robotiikkapaja, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan Legon Sumo-robotteihin pienen rakentelun, ohjelmoinnin ja kisaamisen merkeissä.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu ja Kontiolahden koulu, Innokas-verkosto ja FCLab.fi-hanke

Tiedekettu - Sateenkaaren alla

LAUANTAI NONSTOP

Tiedeketun tutkimusluolassa tutkitaan värejä ja tehdään hauskoja tiedekokeita. Lapsilla on myös mahdollisuus kokeilla oikeita laboratoriotakkeja ja suojalaseja. Työpajassa saadaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: - Miksi värit ovat olemassa? - Miten sateenkaari syntyy? - Miten värejä voidaan valmistaa itse? - Miten tutkijat hyödyntävät värejä? Tiedeketun tutkimusluolassa tutkitaan värejä ja tehdään hauskoja tiedekokeita. Lapsilla on myös mahdollisuus kokeilla oikeaa laboratoriotakkia ja suojalaseja. Työpajan aikana saadaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: - Miksi värit ovat olemassa? - Miten sateenkaari syntyy? - Miten värejä voidaan valmistaa itse? - Miten tutkijat hyödyntävät värejä? Paja tarjoaa tietoa myös Tiedeketun muusta toiminnasta, kuten kotiin tilattavista tiedesynttäreistä ja yhteistyömahdollisuuksista. Lisätietoa Tiedeketusta on saatavilla osoitteessa www.tiedekettu.fi.
Järjestäjä: Tiedekettu

Tietomaa tien päällä

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI VARAA TÄSTÄ

Hauskan toiminnallisesti mekaniikkaa ja energiaa käsittelevä kokonaisuus. Varsinaisena kohderyhmänä kolmannet vuosiluokat, mutta pajaan ovat tervetulleita tutustumaan kaikki kiinnostuneet. Paja toimii iltapäivisin nonstop-tyyliin.
Järjestäjä: Oulun museo- ja tiedekeskus / Tiedekeskus Tietomaa

Tähtitaivaan ihmeet – Avaruuspuisto Väisälän liikkuva planetaario

PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Tänä vuonna pääset syventymään SciFestissä myös universumin mysteereihin, kun Tuorlassa sijaitsevan Avaruuspuisto Väisälän liikkuva planetaario saapuu tapahtumaan! Planetaariovierailut alkavat tasatunnein (perjantai-iltapäivä ja lauantai), ja mukaan mahtuu noin 30 innokasta avaruustutkijaa!
Järjestäjä: Avaruuspuisto Väisälä

Valopaja

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Tule tutkimaan valon ominaisuuksia ja ilmiöitä useammassa eri työpisteessä. Pääset tutustumaan esimerkiksi polarisaatioon, valon taittumiseen, valon värien ominaisuuksiin ja varjoihin.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus

Valosalakirjoitus

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Tule tutkimaan, miten erivärisillä valoilla löytyy salakirjoituksia! Hauskassa pajassa pääset leikkimään salapoliisia ja tutustumaan samalla valon ominaisuuteen.
Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus

Värikkäät supersankarit

TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI NONSTOP

Pajassa oppilaat suunnittelevat oman värikkään supersankarin. Supersankarille valitaan voimia värien mukaan ja sankarille luodaan oma tyyli. Osa ominaisuuksista pyöritetään jättionnenpyörällä. Pajan yhteydessä on mahdollista myös lainata aiheeseen liittyvää lukemista. Pajaa pitävät yhdessä Joensuun seutukirjasto ja Sanaratas Ry
Järjestäjä: Joensuun seutukirjasto ja Sanaratas Ry