Skip to content

Ohjelma ja aikataulut

SciFest 2022 on ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma. Ohjelma järjestetään pääasiassa Taidepuutarha Botanialla (Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu). Botanialle on koko tapahtuman ajan vapaa pääsy!

  • Torstai 1.9: Työpajat avoinna klo 9-16
  • Perjantai 2.9: Työpajat avoinna klo 9-16
  • Lauantai 3.9: Työpajat avoinna klo 10-17

Työpajat

Työpajojen ohjelma päivittyy vielä lähipäivien aikoina.

Ennakkoon varattavat työpajat:

Ennakkoon varattaviin työpajoihin ilmoittaudutaan torstaina ja perjantaina Pajapalvelun kautta. Lauantain aikataulut ovat ohjeellisia työpajan aukioloaikoja ja niissä on huomioitu työpajan kesto.

Tutustuminen kemian laboratorioon

Pajan kuvaus: Tällä työpajalla pääset kokemaan kemian reaktioita aidossa laboratoriossa. Pääset myös kurkkaamaan pyyhkäisyelektronimikroskoopilla sellaisia asioita, joita silmä ei normaalisti erota. Lisäksi ihmetellään muitakin tutkimuslaitteita. Työpajan kesto on yksi tunti, ja työpajaan mahtuu kerralla 24 henkilöä. Luvassa hauskoja ja jännittäviä hetkiä kemian parissa! Paja järjestetään Itä-Suomen yliopiston Futura-rakennuksessa kemian laitoksen tiloissa osoitteessa: Yliopistokatu 7, 80130 Joensuu. Tule ja koe!

Paja auki:

  • Torstaina kello 9.00, 11.00, 13.00 ja 15.00 alkaen
  • Perjantaina kello 9.00, 11.00 ja 13.00 alkaen

Puun hiilimäärän mittaus

Pajan kuvaus: Mikä on relaskooppi? Miten paljon hiilidioksidia yksi puu voi sitoa? Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston järjestämässä työpajassa tavoitteena on tutustua puiden ja metsien mittaukseen. Työpajan kesto on tunti per ryhmä, ja työpajaan mahtuu kerralla 6-9 henkilöä. Aluksi selostetaan työpajan tausta. Sitten siirrytään metsään, missä jokainen oppilas saa valita itse puun jonka mittaa. Työpaja soveltuu erityisesti 11-15-vuotiaille.

Paja auki:

  • Torstaina 9 ja 13 alkaen
  • Perjantaina kello 9, 11 ja 14 alkaen
  • Lauantaina klo 10 ja 12 alkaen

Metsäkadon kartoitusta

Pajan kuvaus: Mistä metsäkato johtuu ja miten metsien häviämistä voidaan havainnoida satelliittikuvien avulla? Arbonaut Oy:n järjestämässä työpajassa pääset tutkimaan Google Earth -sovelluksella missä päin maailmaa metsäkatoa on tapahtunut ja pohtimaan mahdollisia syitä sen takana. Työpajan kesto on 30 minuuttia, ja työpajaan mahtuu kerralla 6 henkilöä. Työpaja soveltuu erityisesti 11-15-vuotiaille.

Paja auki:

  • Torstaina ja perjantaina tunnin välein kello 9-15
  • Lauantaina tunnin välein kello 10-16

Kumimoottorilennokki

Pajan kuvaus: Pajassa rakennetaan Dart-kumimoottorilennokki. Lennokki on rakenteeltaan balsaa ja silkkipaperia, ja se kootaan liimaamalla perinteiseen tyyliin. Lennokin rakentaminen ja koelennätys kestää kaksi tuntia. Lennokin saa omaksi pajan jälkeen.

Paja auki:

  • torstaina ja perjantaina klo 10 ja klo 13 alkaen

Non-stop pajat:

Non-stop pajojen toimintaan voit syöksyä mukaan ilman etukäteisilmoittautumista. Työpajojen aukioloajat löydät alta.

Discovaahtera

Pajan kuvaus: Vaahteran siemenet leviävät puista kieppuen jopa useiden kilometrien päähän. Pajassa pääset valmistamaan oman vaahteran siemenen mallin ja testaamaan, kuinka pitkälle itse tehty malli kieppuu. Kenen malli lentää parhaiten? Tule kokeilemaan LUMA-keskuksen sekä fysiikan ja matematiikan laitoksen kanssa!

Paja auki: to-la

Rakennusrobotista ystävä?

Pajan kuvaus: Me Karelics oy:llä haluamme esitellä robotiikan ratkaisujamme lapsille, nuorille ja kaikenikäisille. Pajalla pääset kohtaamaan ja ystävystymään rakennustyörobottiemme kanssa, sekä ohjaamaan niitä kehittämämme alustan kautta. Voit myös ohjata robotteja simuloidulla rakennustyömaalla, tai yrittää itse ohjelmointia pienemmillä roboteilla. Kuinka tärkeitä robotit ovat nykyään ja mikä rooli niillä on nykymaailmassa?

Paja auki: to-la

Metsämaiseman toiveet ja odotukset

Pajan kuvaus: Miltä tämä metsä mielestäsi näyttää? Tässä työpajassa pääset arvioimaan erilaisiin metsämaisemiin kohdistuvia toiveita ja odotuksia. Työpajaa pitää Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto.

Paja auki: torstaina ja perjantaina klo 9-16 ja lauantaina klo 10-12

Metsäkonesimulaattori

Pajan kuvaus: Tässä John Deere Forestry Oy:n työpajassa pääset kokeilemaan, miltä tuntuisi olla ohjaamassa oikeaa metsäkonetta!

Paja auki: to-la

Metsälammen elämää

Pajan kuvaus: Työpajassa voit etsiä ja tutkia, minkälaista elämää metsälammesta löytyy. Voit tutkia löytöjäsi tarkemmin suurennuslasien ja stereomikroskoopin avulla. Pajaa pitävät Itä-Suomen koulun oppilaat. 

Paja auki: to-la

Paperiraketti

Pajan kuvaus: Pääseekö paperiraketilla Kuuhun? Sen voi selvittää ESERO Finlandin järjestämässä työpajassa! Työpajassa kaikki halukkaat pääsevät rakentamaan paperiraketin ja testaamaan sen lento-ominaisuuksia.

Paja auki: torstaina 1.9. klo 9.00-16.00, perjantaina 2.9. klo 12.30-16.00 ja lauantaina 3.9. klo 12.30-16.00.

Tiedeasema Pilke

Pajan kuvaus: Pilkkeen toiminnallisella tiedeasemalla kasvatetaan tiedepääomaa yhdessä tutkien ja havainnoiden. Tarinallisissa tehtävissä käytetään apuna aisteja laajentavia tutkimusvälineitä, joiden avulla sukelletaan tieteellisen havainnoinnin maailmaan. Tehtävien kantavina teemoina ovat vastuullisuus ja yhteistyö, hyvinvointi sekä biotalous, joiden kautta pohditaan laajemimin tieteellisen tutkimuksen roolia yhteiskunnassa ja meidän kaikkien elämässä. Tehtävissä käytetään apuna Seppo.io sovellusta, joten oma mobiililaite on avuksi. Se ei kuitenkaan ole välttämätön ja tehtäviä voidaan suorittaa myös ilman mobiililaitteita.

Paja auki: to-la

Tutustumiskävely Botaniaa ympäröivään puulajipuistoon

Pajan kuvaus: Lauantaina 3.9. tarjolla opastettu kierros Botaniaa ympäröivässä puulajipuistossa, arboretumissa. Oppaana Don Welsh. Kävelyn kesto noin 1,5h. Varustuksena kumisaappaat tai hyvät lenkkikengät. Lähtö Botanian pääoven edessä olevalta piha-alueelta klo 12. Lapset vanhempiensa seurassa, muutoin kierros soveltuu kaikille metsässä viihtyville. Kävelyn organisoijana Botanian ystävät ry ja reissussa mukana hallituksen jäsen Anneli Virkkala.

Paja auki: Lauantaina kello 12-13.30

Puut tutuksi

Pajan kuvaus: Pajassa voit tutustua erilaisiin tapoihin määrittää puun ikä, pituus jne. Käytössäsi on metsäammattilaisten peruskalusto kuten esim. hypsometri ja ikäkaira. Samalla voit myös opetella tuntemaan Suomen puulajistoa näytteiden pohjalta.

Paja auki: torstaina ja perjantaina kello 9-12

Haista sieni!

Pajan kuvaus: Sanaratas ry:n järjestämässä työpajassa tutustusaan Suomen sieniin. Työpajassa pääset tunnistamaan sieniä nenä edellä.

Paja auki: to-pe

Vuodenajat metsässä

Pajan kuvaus: Tässä Itä-Suomen yliopiston biotieteiden laitoksen järjestämässä työpajassa pääset näkemään, miten metsät muuttuvat eri vuodenaikoina. Samalla tutustutamme sinut siihen, millaisia asioita biologit voivat tutkia meille kaikille tutuissa ympäristöissä.

Paja auki:

  • Torstaina kello 9–11 ja 13–15
  • Perjantaina kello 9–11

Muu ohjelma

Veila-yhtyeen konsertti

Mikä on yhteissoittokannel? Miten sitä voi soittaa? Yhteissoittokannel on kannel, jota voi soittaa useampi henkilö samaan aikaan. Yhteissoittokanteleita on maailmassa vain kolme kappaletta. Perjantaina 2.9. klo 13:30 alkaen sinulla onkin ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kuulemaan Veila-yhtyeen musisointia yhteissoittokanteleella. Esityksen lopuksi pääset myös itse tutustumaan yhteissoittokanteleeseen.

Maan tarkkailu täydennyskoulutus opettajille

Maan ilmiöitä voi helposti havainnoida omalta tietokoneelta satelliittikuvien ja niihin liittyvän tutkimustiedon avulla. Koulutus lisää ymmärrystä satelliittien käytöstä havaintovälineenä planeettamme tarkkailussa, ja antaa tietoa säästä sekä ilmastosta. Koulutuksessa tarkastellaan mm. jäätiköitä, metsiä, metsäpaloja, viljelyaloja sekä Suomenlahdella kukkivia leviä.

Kaksituntisen koulutuksen aikana kaikkien luokka-asteiden opettajat pääsevät harjoittelemaan nettipohjaisen EO-Browser maan tarkkailu ohjelman käyttöä. Mukaan koulutukseen tulee varata oma kone.

Koulutus järjestetään perjantaina 2.9. klo 10.00-12.00 ja lauantaina 3.9. klo 10.00-12.00. Koulutukseen voi ilmoittautua mukaan täällä: https://www.esero.fi/koulutusilmo