Yleisiä ohjeita työpajan pitäjille

Lue pajanpitäjien infokirje tästä (pdf).

Pajojen rakentaminen

Vuoden 2018 SciFestin työpajoja pääsee rakentamaan Joensuu Areenalle keskiviikkona 16.5. kello 14 eteenpäin.

Työpajan koko ja sen kestoaika

Mitään yleissääntöä työpajan koosta ja sen kestosta ei ole. Aiempina vuosina työpajojen kestot ovat olleet 45 minuutista aina koko päivän mittaisiin pajoihin. Pienimpiin pajoihin on osallistunut vain muutamia oppilaita, kun taas suurissa pajoissa on ollut jopa 50 osallistujaa kerrallaan. Yleisohjeena voi sanoa, että kannattaa todella käyttää aikaa sen miettimiseen, kuinka kauan paja kestää ja kuinka monta oppilasta siihen voi kerralla ottaa. Tähän voimme toki tarjota konsultaatioapua talon puolesta!

Työpajoihin ilmoittautuminen avataan kouluille maaliskuun alussa SciFest-verkkosivujen kautta. Aikaisempina vuosina tapahtuman suosituimmat työpajat varattiin täyteen muutamissa minuuteissa, ja kaikkiaan yli 1000 työpajapaikkaa meni varaukseen 15 minuutissa!

Työpajaa ja sen toimintaa suunnitellessanne muistakaa varata riittävät kahvi- ja ruokailutauot. Jokainen pajanpitäjä saa luontaisetuna yhden kahvilipukkeen (sisältää kahvin ja makean kahvileivän) SciFest-ravintolaan päivässä. SciFest-ravintolasta voi ostaa myös lounasta omakustanteisesti.

Työpajan varustuksesta

Pöydät, tuolit, sähköt ja nettiyhteydet tulevat talon puolesta, samoin työpajat toisistaan erottava sermirakennelma. Työpajojen tarkemmat tarpeet näidän osalta kartoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä ja myöhemminkin saa toki ottaa yhteyttä asian tiimoilta, jos suunnitelmat muuttuvat. Toiveena on, että työpajan "tilaus" ei muuttuisi enää viimeisellä viikolla ennen SciFestiä. Näin saamme varattua oikean määrän tavaraa oikeille paikoille. Jokaisella työpajalla on tilaa vähintään n. 10 neliömetriä. Isot työpajat sijoitetaan luonnollisesti isompaan osastoon.

Toiveena on, että työpajat toisivat mukanaan työpajaan tarvittavan irtaimiston (paitsi tuolit ja pöydät). Kokemus on osoittanut, että esimerkiksi läppäreitä, tykkejä ja taustakankaita on uskomattoman vaikea hankkia suuria määriä. Järjestäjät voivat hankkia kyniä, paperia, paristoja yms. pientarvikkeita jos työpajan tarpeet ovat tiedossamme ajoissa (eli vähintään kahta viikkoa ennen tapahtumaa).

Aiemmat vuodet ovat osoittaneet, että etenkin jatkojohdoista tulee jossain välissä pulaa vaikka niitä varattaisiin kuinka iso määrä. Tästä syystä kehoitammekin työpajoja varaamaan mukaan omia jatkojohtoja, etenkin jos työpajassa tarvitaan enemmän kuin 4-5 sähköpistoketta. Muistakaa merkata omat tavaranne huolella!

Jos työpajassa on käytössä iso määrä tehokkaita laitteita (esimerkiksi keittolevyjä tai sähkömoottoreita), muistakaa ilmoittaa tämä ajoissa. Näin saamme sijoitettua työpajanne niin että sähkönsyöttö toimii ongelmitta. Samoin, jos pajassa on tarve valovirtaa järeämmälle sähkölle, ilmoittakaa siitäkin. Työpajoihin saadaan tarvittaessa 16 - 32 A kolmivaihevirta, joten isommatkin laitteet saadaan kyllä pyörimään.

Tapahtumapaikalla tulee olemaan internet-yhteys langattoman tai kiinteän verkon kautta. Muistakaa ilmoittaa kiinteän verkkoyhteyden tarve pajan ilmoittautumisen yhteydessä. Näin saamme sijoiteltua tietoliikennelaitteet kerralla oikeisiin paikkoihin.

Ruokailut

Lisää tietoa ravintolan aukioloajoista ja tarjonnasta myöhemmin.

Rahoitus

Työpajapaikka ei maksa pitäjille mitään. Toisaalta, työpajasta ei voida myöskään maksaa mitään. Työpajoilla on luonnollisesti mahdollisuus hankkia yhteistyökumppaneita, jotka huolehtivat vaikkapa tarvikkeiden hankinnasta tai sijaiskustannuksista. Nämä yhteistyökumppanit tuodaan halutessa esille SciFestin sivuilla ja muussa materiaalissa. Järjestäjien resurssit ovat rajalliset, emmekä voi huolehtia yksittäisten pajojen yhteistykumppaneiden hankinnasta, vaan se jää jokaisen omille hartioille. Taustatukea ja erilaista materiaalia tapahtumasta annamme toki mielellämme käyttöönne.

Kysymyksiä?

Ottakaa rohkeasti yhteyttä, olipa asianne kuinka pieni tahansa! Yhdessä suunnittelemalla ja varautumalla saamme rakennettua mieleenpainuvan ja sujuvan tapahtuman niin työpajojen, osallistujien kuin järjestäjienkin kannalta katsottuna. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen scifest@tiedeseura.fi ja puhelimella voi tavoitella Pauliinaa (050 361 1470). Erityisesti teknisissä kysymyksissä ota yhteys Ilkkaan (050 367 5577).

Työpajojen ilmoittautuminen Pajapalvelussa »