SciFest

TIEDE KOHTAA KULTTUURIN – 17.-19.5.2018

SciFest 2017 -työpajat

Klikkaa lisätietoja työpajan nimestä

[ » 7-10 vuotiaat | 11-15 vuotiaat | Yli 15 vuotiaat | Sopii kaikille ]

Pajaan ennakkoilmoittautuminen

Tule kokeilemaan pääsetkö vastustajaasi nopeammin perille tässä Joensuu-karttapelissä.

Aihealueet: Maantieto

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: Montessori school of Mickhailova

Pajassa matkustetaan pelin avulla ympäri Suomen kaveritaitoja hioen. 

Ryhmällänne on mahdollisuus ottaa kaverikuva Suomi100-teemalla.

Paja järjestetään Pohjois-Karjalan aikuisopiston ja MLL Järvi-Suomen piirin yhteistyönä.

 

 

 

Aihealueet:

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: PKKY, P-K aikuisopisto

Rakennetaan suosittu ja perinteinen kumimoottorilennokki. Lennokkia voi pajan lopuksi lennättää ja sen saa omaksi (vaatii kuljetuslaatikon). Paja kestää kaksi tuntia. Vaatii hieman kädentaitoja ja pitkäjänteisyyttä.

Aihealueet: Käsityö

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: Kokkolan Suomalainen lukio

Millainen on lääkkeen matka sen suunnittelusta ja valmistuksesta aina apteekin hyllylle asti? Tutustu työpajassamme siihen, miten lääkkeitä suunnitellaan, tutkitaan ja testataan. Tässä toiminnallisessa työpajassa pääset tutustumaan, millaisista eri aineista lääkkeet koostuvat ja kuinka ne vaikuttavat lääkkeen ominaisuuksiin. Pajassa järjestetään myös interaktiivinen tietovisa.

Aihealueet: Biologia, Fysiikka, Kemia, Terveystieto

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopisto, Farmasian laitos

Osaatko ratkaista kreikkalaisen matemaatikon elinikämysteerin? Pystytkö murtamaan Caesarin koodin? Luuletko olevasi hyvä värittämään? Entä ovatko verkot ja graafit sinulle tuttuja?

Työpaja pitää sisällään neljä eri työpistettä matematiikan eri aikakausilta. Työskentelyä varten työpajalle saapuva oppilasryhmä jaetaan neljään pienryhmään.

Aihealueet: Matematiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: UEF, Fysiikan ja matematiikan laitos

Hopeakoti-hanke toimii asiakaslähtöisen, turvallisen, terveellisen ja kodikkaan yhteisöllisen asumisen puolesta. 

  • Monialainen hanke tukee ikäihmisten asumisen asiakaslähtöistä suunnittelua ja toteuttamista luomalla puitteita monisukupolvi asumisen ratkaisuille. 
  • Hanke kokoaa yhteen nykyisiä ja tulevia ikäihmisiä, palveluiden tarjoajia ja rakennusratkaisuiden toteuttajia, sekä muita mahdollisia sidosryhmiä. Näin mahdollistetaan käyttäjälähtöisen ja yhteisöllisen suunnittelun toteuttaminen.
  • Hopeakoti-hanke auttaa opiskelijoita löytämään uusia uramahdollisuuksia asumisen ratkaisuiden ja niihin liittyvien palveluiden piiristä.

Työpajan tavoitteena on miettiä yhdessä harjoitteiden kautta mitkä ratkaisut ja palvelut voivat tukea tulevaisuuden asuinympäristöjä. Hanke on monialainen ja haluammekin ratkaisuita kaikilta asumiseen ja sen toteuttamiseen liittyviltä osa-alueilta. 

Asumisen ratkaisuiden lisäksi meitä kiinnostaa mitä uusia työpaikkoja on mahdollista luoda asuinympäristön tarvitsemien palveluiden tueksi.

Aihealueet: Matematiikka, Biologia, Fysiikka, Kemia, Uskonto / elämänkatsomustieto, Historia ja yhteiskuntaoppi, Musiikki, Kuvataide, Kotitalous, Käsityö, Liikunta, Terveystieto, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu Hopeakoti-hanke

30 vuotta sitten elettiin massaturismin kultakautta. Teknologian kehittyminen mahdollisti normaaleille työläisille pakettimatkat etelän lämpöön. Nykyään maailmassa tehdään enemmän matkoja kuin koskaan aiemmin eikä loppua matkailun lisääntymiselle näy. Minkälaista matkailu voikaan olla 30 vuoden päästä? Tässä työpajassa hahmotellaan, minkälaista matkailu voi tulevaisuudessa olla. Tarkoituksena on hakea ideoita ja ajatuksia normaalin tulevaisuustutkimuksen ja teknologiatrendien ulkopuolelta osallistamalla koululaisia ja heidän näkökulmiaan aiheeseen. Työpajassa koululaiset pääsevät ryhmissä keskustelemaan tulevaisuuden matkailusta ja kuvittamaan ja esittämään ajatuksiaan. Työpaja auttaa koululaisia ymmärtämään matkailun nykyisen monimuotoisuuden ja roolin elämässämme ja antaa näkökulmia siihen muutokseen, mikä ympärillämme tapahtuu jatkuvasti

 

Aihealueet: Maantieto, Historia ja yhteiskuntaoppi, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopisto

Nimestään huolimatta tässä lajissa ei tarvita koiraa. Sen sijaan vainukoiran vaistosta on apua, samoin kuin paikallistuntemuksesta. Teknisten apuvälineiden käyttö on sallittua ja jopa välttämätöntä. Suunnistus tapahtuu ulkoilmassa ja se kestää vaikeustasosta riippuen 30-60 min.

Aihealueet: Maantieto, Liikunta, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Machine Learning Group - School of Computing - UEF

Ruoka-aineet ja ruoanlaittokin on kemiaa. Tutustutaan ruoan saloihin valmistamalla ja maistamalla yhdessä Lyseon peruskoulun ysiluokkalaisten Nooran, Maijun  ja Kiian kanssa.

Aihealueet: Fysiikka, Kemia, Kotitalous, Terveystieto

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: Joensuun Lyseon peruskoulu, 9B

Google Earth "Matka Ruotsiin" -työpajan tavoitteena on perehdyttää osallistuja Ruotsin maantietoon, merkittävimpiin paikkoihin sekä kulttuurintuntemukseen. Lennämme yhdessä Google Earth:n avulla Ruotsin merkittäviin paikkoihin, kuten esimerkiksi kaupunkeihin, tuntureille ja saaristoon.

Aihealueet: Ruotsi, Maantieto

Kohderyhmä: 7-10 vuotiaat

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopisto, ruotsin kieli

Kansainväliset tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat esittelevät tietotekniikan avulla omia kotimaitaan: Sambiaa ja Venäjää. Tule mukaan toiminnalliseen pajaan. Opiskelijat puhuvat englantia ja suomea.

Aihealueet: Englanti, Maantieto, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Kiteen Ev. Kansanopisto

Non-stop-pajat

Sitran ja Heurekan Tulevaisuus-aiheinen kiertue, jossa (etenkin) nuoret osallistetaan Heurekan tulevan 7 sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyn suunnitteluun intuitiivisen kyselyn avulla. Kiertueen päätähtenä esiintyy Pepper-robotti, joka antaa kävijöille palautetta.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Heureka

Ihmisen tärkein aisti on näkö, mutta alitajuntaamme kulkeutuu paljon informaatiota myös muiden aistiemme kautta. Vauvat hahmottavat ympäröivää maailmaa ja itseään erityisesti kosketuksen ja makuaistin kautta ja kosketus luo heille myös turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta. On myös tutkittu, että hajuaistilla on keskeinen rooli rakastumisen tunteessa. Millainen maailma meille avautuu, kun käännämme katseemme pois ja annamme tilaa muille aisteille? Tässä työpajassa sukellamme aistien maailmaan, hyödyntäen etenkin kosketusaistin mutta myös haju- ja kuuloaistin kautta saatavaa informaatiota. Huomion kiinnittäminen aistikokemuksiin rentouttaa myös mieltä ja kehoa sekä vapauttaa stressiä.

Avoin non-stop työpaja la 13.5. klo 12-16, aistiasemat sekä Botanian sisä- ja ulkopuutarhassa. Työpajan ohjaajina toimivat tanssijat Marianne Ruhanen ja Katerina K. 

Botanian ulkopuutarhassa voi vierailla vapaasti kaikkina Scifest-päivinä. Ohjaus on tarkoitettu keskitetysti pajan varanneelle ryhmälle, mutta pajoja voi seurata myös sivusta. Kasvihuoneisiin normaalit pääsymaksut.

Ks. ryhmäalennushinnat:  http://botania.fi/?cat=infotiedot&id=147021

Ajan kasvihuoneopastukselle voi varata toimisto@botania.fi –osoitteesta tai puhelimitse 050 5629 482. Ks. http://www.botania.fi/?cat=palvelut

Botania - Joensuun kasvitieteellinen puutarha

Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

 

 

Botanian ulkopuutarhassa voi vapaasti vierailla kaikkina Scifest-päivinä. Ohjaus on tarkoitettu keskitetysti pajan varanneelle ryhmälle, mutta pajoja voi seurata myös sivusta. Kasvihuoneisiin normaalit pääsymaksut.

Ks. ryhmäalennushinnat:  http://botania.fi/?cat=infotiedot&id=147021

Ajan kasvihuoneopastukselle voi varata toimisto@botania.fi –osoitteesta tai puhelimitse 050 5629 482. Ks. http://www.botania.fi/?cat=palvelut

 

Aihealueet: Biologia, Liikunta, Terveystieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Botanian ystävät ry/ISLO

Tiedätkö, miten viittailu, twiittailu ja botteilu eroavat toisistaan? Haluaisitko suunnitella unelmiesi luokkahuoneen? Entä oletko tarpeeksi rohkea astumaan avaruussukkulaan ja nousemaan Marsin pinnalle?

Oppimisen aikamatka on toiminnallinen työpaja, joka kuljettaa sinut yhteensä seitsemän erilaisen oppimisympäristömaiseman läpi eri aikakausina. Tule tutustumaan wanhan ajan Lukkarin kouluun sekä ihmettelemään tulevaisuuden koulua. Pajakokonaisuutta ovat rakentamassa lukuisat yritykset ja koulutusorganisaatiot yhdessä Joensuun kaupungin opettajien kanssa.

Työpaja on kestoltaan noin 1.5h ja se sopii kaikille. Työpajan läpäisy vaatii sinulta muun muassa ennakkoluulotonta mieltä ja seikkailunhalua sekä ripauksen ongelmanratkaisutaitoja ja luovuutta.

Työpaja toteutetaan Digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiskeskus -hankkeen toimintana yhteistyössä Koulutusvientiklusterin käynnistäminen -hankkeen kanssa. 

Digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiskeskus -hanketta toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto ja Joensuun kaupunki. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on myöntänyt hankkeelle Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. 

 

               

 

        

 

    

 

                 

 

                           

               

 

 

 

Aihealueet: Äidinkieli ja kirjallisuus, Matematiikka, Historia ja yhteiskuntaoppi, Kuvataide, Käsityö, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: UEF

ICT JA ELEKTRONIIKAN PAJA. VIERAILIJOILLA MAHDOLLISUUS TUTUSTUA ALAN KOULUTUKSEEN JA TEKNIIKKAAN SEKÄ RAKENTAA ELEKTRONINEN LAITE.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: PKKY/AMOJtk/Sähköala

Tyopajassa ohjelmoidaan Beebot -robotteja liikkumaan erilaisissa sokkeloissa tai suorittamaan erilaisia tehtäviä.

Pajassa voit myös haastaa kaverisi Beebot Icehockey -otteluun (2 vs 2). 

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Kontiolahden teknologiakerho

GoPro-esterata pyrkii jäljittelemään teollista ympäristöä erilaisine esteineen ja pulmanratkaisutehtävineen. Esteradalla päivän nopeimmat ajat kirjataan ylös ja osallistujilla on mahdollisuus kilpailla päivän parhaimpia aikoja vastaan. Osallistujille puetaan GoPro-kamera, joka kuvaa etenemistä radalla osallistujan näkökulmasta. GoPro-kameran kuva esitetään suorana näytöltä, josta tapahtuman muut kävijät voivat seurata tilannetta reaaliaikaisesti. Tervetuloa testaamaan GoPro-esterataa!

Aihealueet: Liikunta, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

HEVI-PUSSI PAJA on hedelmä-vihannes -kestopussipaja.

Pajassa tutustutaan kierrätetystä materiaalista valmistettavaan hedelmä-vihannes-ostoskassin - HEVI-PUSSIN - tekoon sekä halutun kuvion painamiseen kangasväreillä pussiin kylkeen tai pussin kylkeen kiinnitettävään kangaskylttiin.

Paja haluaa kannustaa osallistujia vähentämään muovipussien käyttöä sekä kertoa muovijätteiden haitallisuudesta ympäristölle, kuten vesistöille, eläimille ja ihmisille. Pajassa esiin tulevia käsitteitä ovat muun muassa mikromuovi, ravintoketju, kierrätysmateriaali, biohajoaminen ja Saimaan järvilohi. 

Pajan ollessa avoinna, jokaisella alkavalla tasatunnilla (klo 9, 10, 11, 12, 13, ja 14) ensimmäinen nonstop-pajaan saapuva osallistuja saa lahjaksi oman HEVI-PUSSIN, johon voi itse painaa haluamansa kuvan kylkeen.

Suomi100-juhlavuoden merkeissä paja haastaa osallistujansa tekemään minkä tahansa pienenkin ekoteon oman lähiympäristön ja tulevaisuutemme hyväksi. HEVI-pussi on virike tähän haasteeseen.

Aihealueet: Biologia, Maantieto, Kemia, Kuvataide, Kotitalous, Käsityö, Terveystieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Joensuun normaalikoulu

In our workshop you will meet with unusual vehicles. The Chebyshev linkage that converts rotational motion to straight-line motion. Theo Jansen's walking machine that walks like a living creature. Rube Goldberg's machine that demonstrates "domino effect". Also you can learn how the train neodymium magnets moves. 

Aihealueet: Fysiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Montessori school of Mickhailova

Työpajassa tehdään virtuaalinen tutustumismatka Karjalan tasavaltaan. Interaktiivisten julisteiden kautta pääset tutustumaan Karjalan historiallisiin ja kulttuurillisiin nähtävyyksiin sekä tapahtumiin. Tutustumismatkan jälkeen voit koettaa laatia sähköisen vuorovaikutteisen julisteen aiheesta "Suomalainen vieraanvaraisuus". Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat työapajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Maantieto, Kuvataide

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Lyceum No. 1 (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Testaa tiedätkö, miten jätemateriaaleja hyödynnetään uusien tuotteiden valmistamiseen. Pajassa katsotaan jätteiden lajittelumatkaa uudesta näkökulmasta. Lajittelukisassa pääset näyttämään tietosi, taitosi ja nopeutesi! Parhaat suoritukset pääsevät Lajittimen roskaritareiden Hall of Fameen! Pajassa on myös minikisoja lajitteluun liittyen, joten siellä voi käydä pistäytymässä lyhyenkin hetken ajan.

Aihealueet: Biologia, Fysiikka, Kemia, Kotitalous

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Lajitin-hanke (UEF/Kauppatieteet, Pohjois-Karjalan Martat, Puhas Oy, BioKymppi Oy)

Työpajassa tutustutaan liikeilmiöön kokeellisesti eri keinoin. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat pajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Fysiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Youth Union Doroga (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen järjestämässä pajassa tutustutaan alueelliseen LUMA-toimintaan monipuolisesti. Paja soveltuu lapsille, nuorille, vanhemmille, opettajille, opinto-ohjaajille: sanalla sanoen kaikille! 

Tervetuloa tutustumaan, esim: 

- Puristusvoiman ja hyppykorkeuden mittaamiseen, vesipulloraketin ja kananmunan pudotussuojan rakentamiseen sekä LUMA-alojen työelämä tutuksi –materiaaleihin. 

- Ilmiöpohjaista opetusta tukevaan StarT-hankkeeseen. StarT-toiminta avaa mahdollisuudet voittaa mahtavia palkintoja vuosittain järjestettävillä StarT-festivaaleilla ja -gaalassa.

- Esikoululaisille suunnattuun Tiedekaruselli-toimintaan, jonka myötä lapset voivat tutustua esimerkiksi ötököiden mikroskopointiin, Bee-Bot-robottien ohjelmointiin sekä virtapiirien rakentamiseen. 

Aihealueet: Matematiikka, Fysiikka, Kemia, Opinto-ohjaus

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus

Työpajassa valmistetaan erilaisia tuotteita luonnonmateriaaleista. Lisäksi työpajassa on valokuvanäyttely. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat työpajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Biologia, Kuvataide

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Nature Club Piligrim (Karelia, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Työpaja pitää sisällään useita eri työpisteitä matemaattisista peleistä, päättelystä ja ongelmista. Tule, ja haasta itsesi!

Aihealueet: Matematiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: UEF, Fysiikan ja matematiikan laitos

Tee sateenkaari kemistin keinoin. Opi vedestä. Entä mitä on ublek? Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kemian aineenopettajaopiskelijoiden pajaan!

Aihealueet: Kemia

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopisto, Kemian laitos

Hyppää mukaan pelimaailmaan! Esittelemme pajassamme monipuolisesti pelaamisen ja peliharrastamisen eri muotoja. Pääset samalla kokeilemaan uusinta teknologiaa sekä keskustelemaan peleistä ja tietotekniikasta pajanvetäjien kanssa. 

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Dataday Verkkopelit ry

Matkalla Suomessa 100 vuotta - pajaan osallistujat muodostavat 2-3 henkilön ryhmiä ja jokaisella ryhmällä on oltava älypuhelin. Pajan tehtävät perustuvat QR-koodeihin.

Aihealueet: Musiikki, Kotitalous

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

Seitsemännen luokan opiskelijat Lieksan keskuskoulusta esittelevät itsetekemiään interaktiivisia tarinoita festivaalivieraille. Nämä tarinat ovat Suomen Lieksasta ja Meksikon Guadalajarasta. Kirjoittajat odottavat kuulevansa yleisöltä palautetta työstään.

Lisäksi, jos festivaalivieraat haluavat luoda omia tarinoitaan, paikalla olevat seitsemäsluokkalaiset ovat valmiita auttamaan heitä luomaan oman tarinansa paikan päällä.

Aihealueet: Äidinkieli ja kirjallisuus, Englanti, Maantieto, Historia ja yhteiskuntaoppi

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: MATKALLA project between Finland and Mexico

Työpajassa tehdään kokeita shungiitti-kivellä. Lisäksi pajassa tutustutaan meteorologiaan ja valmistetaan itse säätä mittaavia laitteita. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat työpajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Maantieto, Fysiikka, Terveystieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Petrovskaya School (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Työpajassa mittaillaan erilaisia fysiologisia ominaisuuksia ja selvitetään, mitä eläimiä ollaan. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat pajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Biologia

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Biology and Ecology Center (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Monikameratuotantoa messujen päälavasta 3-4 kameralla. Pajaan ei varsinaisesti pääse tutustumaan eikä siihen varata aikoja, mutta toimintaa voi halutessaan seurata kauempaa. Esitykset heijastetaan screeneille ja tallennetaan.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

Pajassa osallistujat pääsevät räätälöimään musiikkikappaletta kontrollereiden avulla. Pajan toteuttavat PKKY:n äänituotannon opiskelijat

Aihealueet: Musiikki

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Ammattiopisto Outokumpu

Työpajassa esitellään opettajankoulutuksen, koulujen ja päiväkotien sekä metsäalan asiantuntijoiden yhteistyön tuloksena kehitettyä Openmetsä.fi -ympäristöä sekä  metsää oppimisympäristönä, teknisiä sisältöjä sekä opetustoimintaa luokkahuoneen ulkoisissa ympäristöissä. Työpajassa tarjotaan tietoa Openmetsään linkittyvistä asiantuntijayhteisöistä, esitellään asiantuntijoiden työvälineitä sekä tarjotaan esimerkkejä siitä, kuinka näitä voidaan hyödyntää osana oppimista. Lisäksi osallistujat pääsevät tuottamaan sisältöjä todellisia kohteita ja teknologisia välineitä hyödyntäen. Työpajan esittelijöinä toimintaan osallistuneita asiantuntijoita opettajankoulutuksen, kouluopetuksen, oppimisen tutkimuksen sekä metsäalan parista. Työpaja toimii non-stop periaatteella.

Aihealueet:

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Joensuun Tiedeseura ry

Tässä pajassa pääset tutustumaan oikeisiin robotteihin! Paikalla mm. humanoidirobotteja, kissarobotteja ja etäläsnäolorobotteja. Pajassa pääset myös kokeilemaan robotin ohjelmointia.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: RoboBisnes

Pajassa rakennat oman suunnittelemasi robotin Lego Mindstorms -sarjasta ja saat ohjelmoida sen liikkumaan haluamallasi tavalla. Voit myös kokeille ohjelmoida oman sumorobotin ottelemaan kaverin robotin kanssa. Kuka on päivän sumomestari?

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Kontiolahden teknologiakerho

PKKY:n koulutusten esittelypiste. Pisteellä vain esitteitä ja rollupeja. Ei jatkuvasti henkilöä päivystämässä.

Aihealueet:

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Pkky viestintäpalvelut

Tule pyöräilemään virtuaalimaailmassa tai suunnittele tulevaisuuden polkupyörä. Sinulla on myös mahdollisuus katsella polkupyöräkuvia Suomen itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä.

Aihealueet: Maantieto, Fysiikka, Historia ja yhteiskuntaoppi, Kuvataide, Liikunta

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Joensuun yhteiskoulun lukio

Radio SciFest on Karelia AMK opiskelijoiden radio, jota lähetetään SciFest viikolla maanantaista perjantaihin. Radiomme tuottaa erilaista ohjelmistoa SciFestin ”Matkalla” sekä Suomi100 teemoihin liittyen. Haastateltavina on ihmisiä vauvasta vaariin. Juontajat palaavat menneisyyteen sekä miettivät tulevaa. Lisäksi keskustelua matkailusta ja ajankohtaisista asioista. Luvassa kilpailuja, hauskanpitoa ja yllätyksiä! Tulkaa kuuntelemaan yhdessä!

Radio SciFest – jokaiselle jotain.

http://scifestradio.caster.fm/

Aihealueet: Äidinkieli ja kirjallisuus

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

Aihealueet: Terveystieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Silence Travel Hiljaisuusmatkailu

Kappelissa voit levähtää, keskustella päivystäjän kanssa, syödä eväitä, tavata kavereita tai olla vaan.

Aihealueet:

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Yliopistoyhteistyö/Joensuun ev.lut.srkyhtymä

Sm4rtLabissa tehdän laboratoriomittauksia etäohjattuna.

Lisäksi työpajassa pääsee tutustumaan Microsoftin HoloLensiin ja laboratorion ohjaamiseen myös yhdistetyn todellisuuden kautta.

Yhteistyössä:

 

Aihealueet: Fysiikka, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: UEF Fysiikan ja matematiikan laitos ja Tietotekniikkapalvelut

Paja on kilpailu, jossa ryhmä ihmisiä ilmoittautuu pajalle ja katsoo videon, jossa on suomalaisia turisteja. Nämä turistit liikkuvat sitten ympäri Areenaa ja lapsien tehtävänä on etsiä heidät. Turistit löydettyään lapset saavat heiltä kuvan, josta heidän pitää arvata, mistäpäin maailmaa se on otettu. Oikein arvanneet osallistuvat leffalippujen arvontaan.

Aihealueet: Maantieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

Kurpitsa voi olla suuri silloinkin, kun kurpitsoita kylvetään 100 eri lajia ja kaikki voivat osallistua niiden viljejyyn eri puolilla kaupunkia!

Joensuun aloitustapahtuma Joensuun kasvitieteellisellä puutarhalla Botanialla Floranpäivänä lauantaina 13.5.2017 klo 11-16.

Viljelyvuosi huipentuu syksyllä Botanialla, sunnuntaina 10.9.2017 sadonkorjuujuhlaan ja resepti- ja viljely- ja säilöntäkokemusten vaihtoon. Paikalle kootaan myös kurpitsanäyttely kaikille aisteille.

Suurinta kurpitsa ei palkita vaan suuri kurpitsa palkitsee meidät kaikki :-)

Tervetuloa mukaan kaikki!

La ja su 13.-14.5. Botania on myös taidepyöräilyn kohteena. http://www.taidepyoraily.fi/etusivu/

Botanian ulkopuutarhassa voi vierailla vapaasti kaikkina Scifest-päivinä. Ohjaus on tarkoitettu keskitetysti pajan varanneelle ryhmälle, mutta pajoja voi seurata myös sivusta. Kasvihuoneisiin normaalit pääsymaksut.

Ks. ryhmäalennushinnat:  http://botania.fi/?cat=infotiedot&id=147021

Ajan kasvihuoneopastukselle voi varata toimisto@botania.fi –osoitteesta tai puhelimitse 050 5629 482. Ks. http://www.botania.fi/?cat=palvelut

Botania - Joensuun kasvitieteellinen puutarha

Heinäpurontie 70, 80110 050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

Aihealueet: Kuvataide, Liikunta, Terveystieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Botanian ystävät ry

Pienoismalli ja esittelyä tanssiteoksesta jonka ideana on yhdistää tanssia ja projisointia yhteen toisiaan tukevaan kokonaisuuteen.

Aihealueet: Musiikki, Kuvataide, Liikunta, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: PKKY, ammattiopisto Outokumpu

Törmäysenergia nelinkertaistuu, kun törmäysnopeus kaksinkertaistuu.

Esimerkiksi, jos auto törmää 50 km/h:n nopeudella peräänantamattomaan esteeseen tai toiseen samanlaiseen samalla nopeudella vastakkaisesta suunnasta tulevaan autoon, 80 kg painavan ihmisen aiheuttama ja ihmiseen vaikuttava törmäysvoima on 3 000 kilogrammaa.

Mikä on sinun törmäyspainosi? Entä paljon kännykkäsi painaa 50 km/h:n vauhdissa tapahtuvassa äkkipysähdyksessä? Mikä on reaktioaikasi?

 

 

Aihealueet: Fysiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Liikenneturva

Työpajassa tutustutaan fysikaalisiin ja kemiallisiin ilmiöihin turismin kautta. Pääset kokeilemaan mm. tulen tekoa ilman sytytysvälineitä, veden keittämistä paperiastioissa ja veden puhdistusta. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat pajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Maantieto, Fysiikka, Kemia

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Youth Union Doroga (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Työpajassa testaat tietojasi eri maista pelin keinoin. Työpajan kielinä ovat englanti, venäjä ja suomi. Itä-Suomen koulun oppilaat toimivat pajassa kieliavustajina.

Aihealueet: Maantieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Youth Union Doroga (Petrozavodsk, Russia) ja Itä-Suomen koulu

Rakenna ja ohjelmoi itse oma Lego-robottisi tai seuraa kuinka robottilajittelija toimii.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Joensuun Tiedeseura ry

Miten liikumme tulevaisuudessa? Millä lämmitämme asuntomme? Tule tutustumaan tulevaisuuden fossiilisesta öljystä vapaisiin energiamuotoihin ja kertomaan, miten sinä haluaisit asiat ratkaista. Pajassa saat myös ohjeet, kuinka luoda oma YouTube-video öljyvapaasta tulevaisuudesta. Parhaat videot palkitaan energeettisillä palkinnoilla!

Aihealueet: Biologia, Maantieto, Fysiikka, Kemia, Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-amk /Pohjois-Karjalan maakuntaliitto /SYKE

Sydänlanka-yhdistys on tehnyt kuukokeiluja. Mitä ne ovat?

Kokeilujen ihmettelypiste löytyy Botanian puutarhasta

Heinäpurontie 70, Joensuu

 

torstaina 11.5.klo 10-17

perjantaina 12.5. klo 10-17 

lauantaina 13.5. klo 11-16

 

Tervetuloa etsimään!

Botanian ulkopuutarhassa voi vierailla vapaasti kaikkina Scifest-päivinä. Ohjaus on tarkoitettu keskitetysti pajan varanneelle ryhmälle, mutta pajoja voi seurata myös sivusta. Kasvihuoneisiin normaalit pääsymaksut.

Ks. ryhmäalennushinnat:  http://botania.fi/?cat=infotiedot&id=147021

Ajan kasvihuoneopastukselle voi varata toimisto@botania.fi –osoitteesta tai puhelimitse 050 5629 482. Ks. http://www.botania.fi/?cat=palvelut

Botania - Joensuun kasvitieteellinen puutarha

Heinäpurontie 70, 80110 050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

Aihealueet: Biologia, Maantieto, Fysiikka, Kemia, Uskonto / elämänkatsomustieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Botanian ystävät ry/Sydänlanka ry

Tässä pajassa pääset tutustumaan Ruotsiin ja Pohjoismaihin. Pajassa on erilaisia osioita, joista yksi, karttakierros, vaatii ilmoittautumisen. Tässä vähän esimakua tulevasta:

 

1) Tiedätkö mikä on Ruotsin pääkaupunki? Entä mitä tarkoittaa sanonta ”Smaklig måltid”?

Hauskan tietovisan kautta pääset tietomatkalle ruotsin kieleen ja kulttuuriin. Eri ikäryhmille sopivien kysymysten avulla opit lisää naapurimaastamme ja pääset haastamaan itsesi ja kaverisi nopeudessa ja nokkeluudessa!

Pajaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, mutta tarvitset älypuhelimen tms. osallistuaksesi. Voit myös osallistua tiiminä yhdessä kavereidesi kanssa, jolloin riittää, että vähintään yhdellä teistä on käytössä älylaite.

 

2) Harjoittele tai kertaa ruotsin kielen sanastoa kielipelien avulla! Pelit soveltuvat kaikentasoisille, ja niiden avulla pääset testaamaan todellista kielitaitoasi. Oletko parempi kuin kaverisi?

Aihealueet: Ruotsi, Maantieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopisto, ruotsin kieli

Uuden suomalaisuuden juhlaa (USJ) on juhlittu Joensuussa joka vuosi vuodesta 2009 lähtien suomalaisuuden päivänä 12.5. USJ on paikallinen kulttuuritapahtuma, joka näyttää joka vuosi erilaiselta. Sen tarkoituksena on tuoda ihmisiä yhteen sekä juhlistaa monikulttuurista Suomea ja Joensuuta. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.

Tänä vuonna USJ:ssä pääset tutustumaan ihmisten erilaisiin kokemusmaailmoihin erilaisten työpajojen, puheiden ja installaatioiden muodossa. Juhlassa on tarjolla myös musiikkia, esityksiä ja syötävää! Tarkemman ohjelman voit lukea lähempänä juhlaa osoitteesta www.jomoni.fi

Järjestäjä: Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry (JoMoni)
 
Botanian ulkopuutarhassa voi vierailla vapaasti kaikkina Scifest-päivinä. Ohjaus on tarkoitettu keskitetysti pajan varanneelle ryhmälle, mutta pajoja voi seurata myös sivusta. Kasvihuoneisiin normaalit pääsymaksut.

Ks. ryhmäalennushinnat:  http://botania.fi/?cat=infotiedot&id=147021

Ajan kasvihuoneopastukselle voi varata toimisto@botania.fi –osoitteesta tai puhelimitse 050 5629 482. Ks. http://www.botania.fi/?cat=palvelut

Botania - Joensuun kasvitieteellinen puutarha

Heinäpurontie 70,80110 050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

 

 

 

Aihealueet: Englanti, Ruotsi, Uskonto / elämänkatsomustieto, Historia ja yhteiskuntaoppi, Musiikki

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Botanian ystävät ry/Musiikkitieteen oppiaine, UEF

Näe ja koe kummallisia solmuja, munkkirinkeleitä ja paperisuikaleita!
Lyhyitä esityksiä englanniksi, ranskaksi tai jopa suomeksikin. Aikataulut näet työpajalla.

Ranskalainen matemaatikko Caenista: Professor Eric Reyssat

Aihealueet: Matematiikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: UEF, Fysiikan ja matematiikan laitos

Tule Joensuun lyseon lukiolaisten opastamalle virtuaalimatkalle Pekingiin.

Pajassa tutustutaan 360 asteen kuvien avulla kiinalaiseen kulttuuriin ja arkeen. Laita virtuaalilasit ja päähän löydä itsesi tutustumasta vaikkapa kiinalaiseen kouluun tai seikkailemasta Kiinan muurilta. Tämä virtuaalimatka koostuu Lyseon lukion opiskelijoiden syksyllä 2016 tekemään ystävyyskouluvierailun materiaalista.

Pajassa pääset myös harjoittelemaan ja kisaamaan ti jianzi ja kuaizi taidoissa.

 

Aihealueet: Englanti, Maantieto, Fysiikka, Uskonto / elämänkatsomustieto, Historia ja yhteiskuntaoppi, Liikunta

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Joensuun lyseon lukio

Virtuaalinen todellisuus, tai tuttavallisemmin puhuttu VR-teknologia on kehittynyt vuosien saatossa huikeita askelia eteenpäin. Nyt on oiva tilaisuus tulla kokemaan virtuaalitodellisuuden tarjoamia elämyksiä kahden erilaisen teknologian avulla. Paikan päältä löytyy Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kuvaamaa materiaalia 360-videon muodossa ja HTC-Vive VR -laitteistoa, joka mahdollistaa maailmalla vierailun Areenalta poistumatta. Tervetuloa tutustumaan teknologian ihmeisiin!

 

HUOM! Laitteiden käyttö saattaa aiheuttaa lievää pahoinvointia

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Karelia-ammattikorkeakoulu

VR peli missä pelaaja matkustaa 100 vuotta tulevaisuuteen, samaan paikkaan. Etsimään itsensä näköistä pelihahmoa, jonka olemme skannanneet peliin.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: AMOO Outokumpu

Non-stop työpajassa zoomaat ihmisen sisälle: voit rakentaa anatomiatietokannan avulla 3D-ihmisen juuri niiltä osin, jotka sinua kiinnostavat. Voit myös zoomailla idolisi kodin Google mapsin avulla sekä kertoa, minne itse haluaisit matkustaa.

Aihealueet: Biologia, Maantieto

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Itä-Suomen yliopiston kirjasto

Pisteellä esitellään Ylämyllyn koulun 4.-6. lk:n valinnaiskurssin Legoteknologiaprojektin tuotoksia.

Aihealueet: Tietotekniikka

Kohderyhmä: Sopii kaikille

Järjestäjä: Ylämyllyn kouluSuomi Finland 100

Matkalla

SciFest® on Joensuun Tiedeseura ry:n ja Itä-Suomen yliopiston järjestämä kaikille avoin tiede- ja teknologiafestivaali, joka järjestetään vuosittain Joensuussa.

12. SciFest järjestetään Joensuussa 17.-19.5.2018.

#scifest2018


SciFest 2015

Pääjärjestäjät

Yhteistyössä